Facebook RSS Kanał YouTube

POKRZYWA – daje moc!

Pokrzywa to nie tylko swędzące bąble, ale niezwykle pożyteczne i wartościowe zioło. Z powodzeniem może stać się składnikiem potrwa i napojów, poprawić naszą wydolność i urodę.

 

 

Pamiętam jak moja babcia karmiła młodą pokrzywą wymieszaną z kaszą …kaczki. Dzisiaj wiem dlaczego kaczuszki zapominały, że mają krótkie nóżki i budził się w nich duch Bolta, kiedy mieszanka pojawiała się w karmniku. Odpowiedź jest bardzo prosta. POKRZYWA, to niezwykle bogate źródło ŻELAZA. Przez co podnosi poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych ciałek krwi, które są odpowiedzialne za transport tlenu z płuc do pozostałych tkanek organizmu. Ale to nie wszystko.

 

Pokrzywa dostarczy soli mineralnych, tytanu, wapnia, potasu, witaminy C, wspomaga przemianę materii, zwalcza wirusy, jest pomocna w zwalczaniu cukrzycy typu 2, spowalnia rozwój prostaty.

 

Najlepsza do przygotowania posiłków jest zbierana do maja, później można zrywać 10-15cm niekwitnące wierzchołki.  Dobrze jest uzbroić się w rękawiczki i dokładnie płukać pod zimną wodą. Można sparzyć ją wrzątkiem lub gotować przez 2-3 minuty z dodatkiem masła i czosnku. Jednak samo mycie w zimnej kąpieli powinno pozbawić je czynnika parzącego - podpowiada biegaczka, Agnieszka Opiela praktykująca zwolenniczka „dzikiej kuchni”.

 

Przygotujemy z niej sok (prawdziwa „bomba” odżywcza), sałatkę lub maseczkę na poprawę urody. Mnie zaciekawiło jeszcze inne zastosowanie. Zaprawiano nią piwo, a z ususzonego zioła robiono skręta i palono przy astmie, kaszlu i bólu zęba. W małżeńskim łóżku też miała swoje pięć minut, na męską nie moc – sorry, ale nie opiszę w jaki sposób pobudzano sprzęt do działania ;)

 

Opiszę za to mój sposób na NALEŚNIKI Z FARSZEM Z POKRZYWY. Taki posiłek będzie dobrym źródłem węglowodanów przed wysiłkiem. Oto przepis:

 

CIASTO NA NALEŚNIKI

  • 1 szklanka zmiksowanych płatków górskich na mąkę
  • 1 jajko
  • ¾-1 szklanka mleka lub wody
  • szczypta soli, pieprz, ostra papryka

 

 

Składniki wymieszać, odstawić na 30 minut do napęcznienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie ma proponuję dolać wody. Smażyć na patelni bez tłuszczu  (patelnia posmarowana odrobiną oliwy, sprawi, że będą miały piękny złoty kolor). Z porcji składnikow otrzymamy 4 kruche naleśniki o średnicy około 18cm.

 

FARSZ Z POKRZYW

  • 12-15 gałązek pokrzywy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • pieprz, sól – jak potrzeba
  • rozgniecione kilka ziarnek kolendry,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pieczarki

 

 

Na patelni zeszklić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać dokładnie umyte i posiekane liście pokrzywy. Przesmażać z przyprawami. Na koniec dodać  serek, poczekać, aż się rozpuści i dokładnie wymieszać masę. Smarować naleśniki. Masę proponuję przygotować trochę wcześniej, wtedy możemy skrócić obróbkę cieplną  „skórzastych” liści pokrzywy - zmiękną od serka. Smacznego :)

 

Irena

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...