Facebook RSS Kanał YouTube

GALARETKA z ...kefiru!

Dlaczego męczę o kefirze? Bo jest niezwykle ZDROWY. Jest mlecznym napojem fermentowanym, lepiej trawionym niż mleko. Dodatkowo podczas fermentacji dochodzi do częściowego rozkładu białek i laktozy, przez co jest lepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Właśnie fermentacja powoduje obniżenie czynnika alergiczności w porównaniu z mlekiem słodkim. 

 

 

Kefir wspomaga obniżenie ciśnienia tętniczego i cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na procesy przyswajania białka i wapnia oraz reguluje przemianę materii J

 

Moja babcia, kiedy na dworze szalały wysokie temperatury, dla ochłody podawała kefir. Lubiłam go z poszatkowanym ogórkiem i koperkiem. Teraz uzupełniam go jeszcze rzodkiewką czy odrobiną czosnku, jest bardziej wytrawny. Jednak czasami przydaje się odrobina odmiany i zwyczajny kefir zmieniłam w delicję. Przygotowałam z niego GALARETKĘ J

 

  • 1 kefir Robico 400g
  • 1 banan
  • 2 duże łyżki żelatyny 
  • 200g borówek amerykańskich lub jagód lub malin
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Kefir z bananem miksuję w blenderze na gładką masę. W 2/3 szklanki gorącej wody dokładnie rozpuszczam żelatynę. Dodaję jeszcze ciepłą do masy kefirowo-bananowej i miksuję na gładką masę. W słoiczkach układam owoce i zalewam jeszcze płynną masą. Dekoruję listkami mięty, wkładam do lodówki i po 10 minutach galaretki są gotowe. PYCHA

 

Irena Trzęsicka

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...