Facebook RSS Kanał YouTube

Ciastka owsiane z figą

Nie potrafię zrezygnować ze słodyczy, ale jednak nie mam wyjścia. Ze względów zdrowotnych nie mogę jeść gotowych wyrobów cukierniczych.  Cóż robić, trzeba samej poszaleć w kuchni. Popuścić wodze fantazji i wyczarować pyszny i zdrowy deser. Upiekłam ciastki!

 

 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 banany
  • 6 łyżek rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki karobu w płynie
  • 2 świeże figi

 

 

Rodzynki zalewam gorącą wodą, aby napęczniały przez 10 minut. Płatki miksuję w blenderze „na mąkę” i przesypuję do miski z rozgniecionymi bananami, karobem, płatkami migdałowymi, dodaję rodzynki (bez wody oczywiście) Wyrabiam ciasto i formuję płaskie placuszki, które układam na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Każde ciasteczko dekoruję połową plasterka świeżej figi. Piekę w rozgrzanym do 180º piekarniku przez 18 minut.

 

Smacznego - Irena :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...