Facebook RSS Kanał YouTube

WARTOŚCIOWY KOKTAJL – jak go zrobić?

Dobrze skomponowany koktajl zastąpi tradycyjne pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy  blender i nasze wskazówki co i dlaczego powinno się w nim znaleźć oraz szczypta fantazji … przy jego zdobieniu :)

 

foto: Irena Trzęsicka

 

Jeśli planujesz rano dłuższy lub bardziej intensywny trening ZREZYGNUJ Z KOKTAJLU. Lepiej zjedz wcześniej banana lub kromkę białego chleba z konfiturą, ponieważ duża zawartość błonnika w koktajlach w połączeniu ze wzmożoną aktywnością fizyczną mogą spowodować  gwałtowne  „oczyszczenie” organizmu. Wtedy koktajl będzie doskonałym rozwiązaniem jako posiłek PO TRENINGU. Zapewni  zastrzyk energii i zminimalizuje efekt zmęczenia po długotrwałym wysiłku, a organizm szybko się zregeneruje, jeśli koktajl będzie miał odpowiednią zawartość węglowodanów i białek.

 

Wartościowy koktajl powinien składać się z 5 elementów w odpowiednich proporcjach i aby nie komplikować jednostką miary będzie „szklanka” (standardowa pojemność 250ml) oraz „łyżeczka do herbaty” i „łyżka obiadowa”. No to działamy - wyciągamy blender i wrzucamy do niego:

 

  1. ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE (1 szklanka): szpinak i biała kapusta dostarczają żelaza, beta karoten, luteiny, witaminę K oraz C, dzięki którym zapobiegniemy chorobom układu krążenia oraz zapewnimy sobie lepszą pamięć i koncentrację. Dodatkowo nadadzą naszym koktajlom pięknego zielonego koloru, ale gdy zmieszamy je z owcami  - będą prawie niewyczuwalne w smaku. Na koktajl nadadzą się również: jarmuż, rukola, botwinka.

 

  1. OWOCE (2 szklanki): najlepiej połączyć od dwóch do czterech rodzajów owoców, takich jak: banan, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, mango, brzoskwinia, ananas, gruszki, wiśnie, jabłka, winogron, papaja, pomarańcze, melon lub kiwi. Zapewnią dużą dawkę  energii, prawidłową perystaltykę jelit oraz dostarczą wielu niezbędnych witamin i minerałów. Mrożone owoce sprawią, że koktajl będzie miał orzeźwiający smak lub do świeżych owoców wystarczy dodać kilka kostek lodu, aby zapewnić bardziej spójną konsystencję. 

 

  1. NATURALNE ZAGĘSTNIK (1-2 łyżki obiadowe): zapewnią doskonałą porcję białka, które jest niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w naszym organizmie oraz stanowią materiał budulcowy dla naszych mięśni i kości. Kremową konsystencję  płynnego śniadanka uzyskamy poprzez dodanie:  jogurtu typu greckiego lub chudego twarogu lub miękkiego tofu, orzechów włoskich, orzechów nerkowca, migdałów, awokado, fasoli cannellini, pieczonych słodkich ziemniaków czy też owsa.

 

  1. PŁYNY (1 szklanka): dzięki płynom koktajl będzie miał właściwości izotonika. Tradycyjnym dodatkiem do koktajlu jest woda mineralna lub mleko (krowie, sojowe, migdałowe, kokosowe), ale można też poeksperymentować z dodawaniem zielonej herbaty, świeżo wyciśniętym sokiem z marchewki, buraków lub pomarańczy.

 

  1. DODATKI (1/2 łyżeczka do herbaty): koktajl możemy wzbogacić siemieniem lnianym*, mąką z kiełków pszenicy, nasionami chia lub olejem lnianym. Dostarczymy za ich pomocą ekstra porcję białka, błonnika oraz ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzą się też przyprawy cynamon, gałka muszkatołowa oraz miód, daktyle, świeże zioła lub świeży imbir. Zioła podniosą temperaturę ciała, dzięki czemu spalanie tłuszczu oraz przemiana materii będą przyspieszone.

 

Teraz pozostaje wybierać składniki na koktajl jak z naszego obrazka: 

  • 1 szklanka białej kapusty
  • 1 szklanka bananów
  • 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki mrożonych jagód
  • 2 duże łyżki jogurtu typ grecki
  • 1 szklanka zimnej wody mineralnej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu …

 

… i wprawić w ruch blender, który wiruje, tnie i rozdrabnia, by wyczarować pyszne energetyczne śniadanko dla dwojga, gdzie każda porcja – 250ml - to około 300 kalorii! Jakie koktajle mogą się jeszcze pojawić w naszym jadłospisie, co z czym łączyć i dlaczego - już pojutrze - musimy wszystko wypróbować i skonsumować :)

 

Irena i Monika

 

* siemię lniane - nasiona lnu zawierają substancje cyjanogenne, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu, dlatego przed miksowaniem należy zalać siemię lniane wodą o temperaturze min. 40oC – zapobiegniemy uaktywnieniu się cyjanowodoru!

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...