Ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego, że połączenie składników spożywczych ma wpływ na ciało i zdrowie. Często łączą poszczególne składniki bez zastanawiania się nad tym, co wpływa na organizm dobrze, a co nie. Naczelną zasadą łączenia produktów jest rozłączenie białka i węglowodanów. Dzieje się tak, ponieważ przy trawieniu białka konieczne jest bardzo kwaśne środowisko, a węglowodany potrzebują środowiska zasadowego. Nie jest możliwe jednoczesne przyswajanie tych dwóch składników przez organizm. Co prawda niemożliwe jest całkowite rozłączenie tych składników, ponieważ w większości produktów spożywczych te dwa składniki występują razem, ale zawsze w różnych proporcjach. Nie chodzi bowiem o żadne restrykcyjne diety, ale o prawidłowe łączenie poszczególnych składników odżywczych. Dzięki temu, że posiada się świadomość właściwości poszczególnych składników dba się bardziej o siebie i swoje zdrowie. Jedzenie po kilka mniejszych porcji dziennie jest znacznie lepsze niż jedzenia na przykład trzy razy do syta. Jedzenie częściej, ale mniej daje więcej możliwości rozłącznego jedzenia węglowodanów i białka. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że nawet najzdrowsze składniki w nieodpowiednich połączeniach wcale zdrowe nie są. Dlatego też konieczne jest uświadomienie sobie tego, co tak naprawdę się spożywa, kiedy zjada się poszczególne dania.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply