Co jeść razem, a co oddzielnie

Ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego, że połączenie składników spożywczych ma wpływ na ciało i zdrowie. Często łączą poszczególne składniki bez zastanawiania się nad tym, co wpływa na organizm dobrze, a co nie. Naczelną zasadą łączenia produktów jest rozłączenie białka i węglowodanów. Dzieje się tak, ponieważ przy trawieniu białka konieczne jest bardzo kwaśne środowisko, a węglowodany potrzebują środowiska zasadowego. Nie jest możliwe jednoczesne przyswajanie tych dwóch składników przez organizm. Co prawda niemożliwe jest całkowite rozłączenie tych składników, ponieważ w większości produktów spożywczych te dwa składniki występują razem, ale zawsze w różnych proporcjach. Nie chodzi bowiem o żadne restrykcyjne diety, ale o prawidłowe łączenie poszczególnych składników odżywczych. Dzięki temu, że posiada się świadomość właściwości poszczególnych składników dba się bardziej o siebie i swoje zdrowie. Jedzenie po kilka mniejszych porcji dziennie jest znacznie lepsze niż jedzenia na przykład trzy razy do syta. Jedzenie częściej, ale mniej daje więcej możliwości rozłącznego jedzenia węglowodanów i białka. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że nawet najzdrowsze składniki w nieodpowiednich połączeniach wcale zdrowe nie są. Dlatego też konieczne jest uświadomienie sobie tego, co tak naprawdę się spożywa, kiedy zjada się poszczególne dania.