O tym co jadali nasi przodkowie dowiadujemy się z przekazów ustnych, badań historycznych, literatury. Okazuje się że nie zawsze źródła te są wiarygodne i przekazują te same treści. Wyobrażenie o diecie staropolskiej okazało się odmienne od prawdy historycznej, którą przekazują najstarsze zestawy przepisów kulinarnych, ostatnimi czasy odnalezione i przetłumaczone. Konkretne zestawy dań z czasów króla Jana Sobieskiego dają zupełnie inny obraz diety polskiej szlachty. Przede wszystkim, wbrew utartym opiniom, dieta ta nie zawierała specjalnie dużo dań mięsnych, a już całkowicie fałszywym było przekonanie, że nasi przodkowie objadali się wieprzowiną. Wręcz przeciwnie – nie jadano jej wcale. Popularny był drób, baranina, czasem dziczyzna. Ówczesne zwyczaje religijne różniły się bardzo od praktyk współczesnych – w Polsce obchodzono więcej świąt religijnych, a przed każdym z nich zwyczaj nakazywał zachowanie postu, więc w około połowie dni w roku obowiązywał post, polegający na rezygnacji z dań mięsnych. Spożywano wobec tego bardzo dużo ryb, a każda siedziba szlachecka miała swoje stawy hodowlane. Niezwykle popularne były również kasze i to niekiedy takie, których już współcześnie się nie jada. Podobnie z warzywami, uprawiano wiele warzyw, których nazwy dziś już nic nie znaczą. Potraw nie solono, bo sól była niezwykle droga, doprawiano je ziołami.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.







Leave a Reply