Dieta wysokotłuszczowa – najbardziej kontrowersyjna wśród diet

Jak wiadomo tłuszcz jest najbardziej kaloryczny ze wszystkich składników odżywczych, bowiem w 1 gramie jest 9 kcal. Właśnie dlatego ci, którzy chcą zrzuć kilka zbędnych kilogramów, unikają tłuszczu jak ognia. Tymczasem jak się okazuje można jeść tłuste produkty i jednocześnie schudnąć. Dieta tłuszczowa została opracowana przez doktora Atkinsa, który sam chciał pozbyć się nadwagi i natrafił na artykuł Wolfganga Lutza, zalecający ograniczenie cukrów w diecie. To, co było tam napisane stało się impulsem do opracowania własnej diety, która od nazwiska jej wynalazcy nosi nazwę dieta Atkinsa. Jej podstawową cechą jest ograniczenie do minimum węglowodanów i spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb, drobiu, jaj i nabiału i to w takich ilościach, na jakie ma się ochotę. Dieta ta, jak dieta Dukna rozłożona jest na kilka faz. Ich celem jest przyzwyczajenie organizmu do tłuszczu i małej ilości węglowodanów. O dziwno, zanotowano znaczne spadki wagi u osób stosujących tę dietę. Rodzi się pytanie, gdzie tkwi tajemnica tej diety, która przecież opiera się na ociekających tłuszczem potrawach. Otóż węglowodany są dość łatwo i szybko trawione, więc błyskawicznie gromadzą się w biodrach. Natomiast tłuszcz trudnej jest strawić i potrzeba do tego więcej energii, więc w ten sposób spala się kalorie.