Zalety picia zielonej herbaty były znane w Chinach już od setek lat. Do Europy herbata dotarła dość późno, zaledwie około czterech setek lat temu. Choć na pierwszy rzut oka zielona herbata różni się od zwykłej herbaty ze sklepu tylko smakiem i kolorem, jej działanie jest zupełnie inne. Przede wszystkim oczyszcza ona organizm oraz przyspiesza rozkład tłuszczu. Co ciekawe spory wpływ ma długość jej parzenia. Jeśli trwa krótko, herbata ma właściwości kawy oraz zupełnie inny smak niż gdy parzymy około pięciu minut. Wtedy herbata pomaga nam się zrelaksować. Jednak zanim rozpoczniemy regularne popijanie posiłków zieloną herbatą, warto wiedzieć, iż może ona zaburzać przyswajanie żelaza. Dlatego nie powinniśmy popijać nią leków oraz stosować jej, gdy występuje u nas niedokrwistość. Jeśli już zdecydujemy się na picie herbaty, nie warto kupować różnych mieszanek. Najlepiej zdecydować się na zwykłe pospolite liście. Za pomocą sitka parzenie przebiega bezproblemowo, a liście pozostaną na sitku, aby nie przeszkadzały podczas picia. Pozostałości po parzeniu nie musimy od razu wyrzucać. Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie z tych samych liści i nie będzie ona tracić swoich zalet. Do zielonej herbaty można stosować różne dodatki dla lepszego smaku, jak na przykład cytryna czy liście mięty.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply